Een nieuwe food-diary, inclusief advies van Jorien Brinkers. Daarnaast vanaf vandaag ook inclusief mijn (sport)trainingen.

Maandag
Ontbijt: Ontbijt as always
Tussendoor: 1 appel en een broodje met komijnenkaas
Lunch: 3 broodjes, 1 met ei 1 met jam en 1 met tonijnsalade
Dinner: Ovenschotel

Dinsdag
Ontbijt: havermout met banaan
Tussendoor: Optimel magere kwark perzik
Tussendoortje 2: bakje fruit (kiwi, ananas en druif)
Lunch: 3 boterhammen, zelfde beleg als maandag
Dinner: Soepje met brood
Toetje: magnum

Sporten: 1 uur spinning en 1,5 uur voetbaltraining.

Woensdag
Ontbijt: Ontbijt as always
Tussendoor: 1 appel en 4 mini komkommers
Lunch: breaker smaak perzik, een banaan en een Nakd reepje
Dinner: Maaltijdsalade van de AH met tonijn

Sporten: 1 uur fitness

Donderdag
Ontbijt: Ontbijt as always
Tussendoor: havermout smoothie met mango en banaan
Lunch: Quinoa salade met pompoen en kikkererwten
Tussendoor: Appel en 5 mini snickers
Dinner: Pasta bolognese

Sporten: 1,5 uur voetbaltraining

Vrijdag
Ontbijt: Ontbijt as always
Tussendoor: Bakje yoghurt
Lunch: 3 broodjes, 2 met kipfilet en 1 met jam
Tussendoor: Nakd reepje cacao delight
Dinner: 2 beschuitjes met hagelslag

Zaterdag
Ontbijt: Ontbijt as always
Lunch: Havermoutje met banaan en chocolade
Tussendoor: een appel
Dinner: Aardappeltjes uit de oven, slavink en heel veel worteltjes

Zondag
Ontbijt: Ontbijt as always
Lunch: Salade met gamba’s (uit lunchen, eerste foto)
Tussendoor: Twee appelgebakjes en een schaaltje met veel lekkers op een verjaardag (mozzarella, tomaat, komkommer, paprika en stukjes kaas)
Dinner: Ik had volgend mij wel genoeg gegeten…..

Sporten: 1,5 uur voetbalwedstrijd

Voedingsadvies n.a.v. fooddiary door diëtiste Jorien Brinkers

Hoi Annemiek, leuk dat je ook je sportactiviteiten bij je fooddiary schrijft! Je sportte deze week 5 keer, goed bezig!

Qua voeding blijven vezels nog steeds een aandachtspuntje. Bijvoorbeeld wanneer je niet altijd een warme maaltijd neemt, (zoals vrijdag) mis je de groente, die een groot deel bijdragen aan je vezelinname. Ook zie ik nog niet elke dag de 2 stuks fruit voorbij komen.
Wist je trouwens dat fruit/groente eten de voorkeur heeft boven fruit/groente drinken? Dit komt omdat je veel suiker binnen krijgt bij het drinken van sap (ga maar na; voor een glas sap heb je ongeveer 3-4 stuks fruit nodig!), en het veel minder vult doordat er minder vezels in zitten. De vezels worden bij het persen/pureren/blenderen van fruit/groente stuk gemaakt. Kies dus zoveel mogelijk voor het eten van groente en fruit, i.p.v. het drinken.

Verder ben ik zelf voorstander van het kiezen voor zoveel mogelijk ‘functionele’ en onbewerkte voedingsmiddelen. Hiermee bedoel ik voedingsmiddelen waar meer in zit dan alleen energie (kilocalorieën), en die dus zo min mogelijk bewerkingen hebben ondergaan. Ter vergelijking; een stuk fruit levert je energie, maar ook verschillende vitaminen, mineralen en vezels. Een koekje/bewerkte reep/plak ontbijtkoek/eierkoek etc. etc. levert alleen energie en snelle suikers, verder geen gezonde voedingsstoffen. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit een lekkere snicker o.i.d. kan nemen. 😉 Vraag jezelf alleen af; eet ik dit écht voor de lekker, en niet stiekem voor de honger? Wanneer je honger hebt kun je beter kiezen voor iets functioneels dat vult, zoals bijvoorbeeld een stuk fruit, groente snacks, een bakje havermout, een schaaltje (ongezoete) yoghurt/kwark of een handje ongezouten noten.

love, Annemiek & Jorien

Write A Comment

Close